POLITY PREVIOUS YEAR QUESTIONS-PART 9

1. What is the meaning of ordinary law-

(a) Law made by High court

(b) Law made by common people

(c) Law made by Supreme court

(d) Law made and enforced by government

Ans. (d)                                  (SSC CGL Exam,2015)

2. Which of the following is not correct matched-

(a) Hindu marriage Act : 1955

(b) Medical termination of Pregnancy Act: 1971

(c) Domestic violence on Women Act:1990

(d) Violence against Women Act: 1995

Ans. (c)

3. Which country has the first woman Prime Minister in the world-

(a) India

(b) Sri Lanka

(c) Israel

(d) Pakistan

Ans. (b)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2011)

4. “Dialectical materialism” is related with which of the following principles-

(a) Fabianism

(b) Communism

(c) Liberalism

(d) Socialism

Ans. (b)                       (SSC Tax Asst. Exam, 2007)

5. Which of the following is correct in relation with Marxist ideas of state-

(a) State is an arrangement

(b) State is a system

(c) State is a class institution

(d) None of these

Ans. (c)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2014)

6. Which of the following countries is governed by a king-

(a) Afghanistan

(b) Iran

(c) Iraq

(d) Saudi Arabia

Ans. (d)                       (SSC Tax Asst. Exam, 2007)

7. Which of the following sections of Indian penal code is related with lesbian gay bisexual community-

(a) 377

(b) 376

(c) 370

(d) None of these

Ans. (a)                                 (SSC CGL Exam, 2014)

8. Which of the following high court had legalized the homosexual relations in India in 2009-

(a) Mizoram

(b) Goa

(c) Delhi

(d) Chandigarh

Ans. (c)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2014)

9. The main cause of growth of communalism in India is-

(a) Economic and Educational backwardness of minority groups

(b) Political awareness

(c) Social inequalities

(d) Ban on communalistic organizations

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2012)

10. Which of the following crops is banned by the Supreme Court of India-

(a) Lathairus

(b) Genetically modified brinjal

(c) Bt. Cotton for export

(d) Bt cotton for domestic usages

Ans. (b)                     (SSC CGL Tier-1  Exam,2013)

11. In which of the following country , the judges of federal court are appointed by two houses of Federal Legislature-

(a) Switzerland

(b) Germany

(c) Canada

(d) A and B both

Ans. (d)                      (SSC CGL Tier 1 Exam, 2014)

12. What occurs under direct democracy in Switzerland –

(a) Natural growth

(b) Disorganized growth

(c) Artificial growth

(d) None of these

Ans. (a)

13. In which of the following, there is possibility of Arbitrary Rule-

(a) Single –party state

(b) Two-party state

(c) Multi-party system

(d) Two and multi – party system

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2010)

14. The last Asia pacific Economic Co-Operation summit was held in-

(a) Philippines

(b) Peru

(c) USA

(d) China

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2008)

15. Which are the two forms of Democracy –

(a) Parliamentary and Presidential

(b) Direct and Indirect

(c) Monarchical and Republican

(d) Parliamentary and King

16. What is the term of president of Switzerland-

(a) 2 years

(b) 4 years

(c) 1 year

(d) 3 years

Ans.(c)                       (SSC CGL Tier 1 Exam, 2014)

17. What is the name of two chambers of Swiss federal chambers-

(a) Senate and House of representatives

(b) House of Lords and House of Commons

(c) National Council and Council of States

(d) None of these

Ans. (c)                       (SSC CGL Tier 1 Exam, 2014)

18. Who said “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He who is committed to Hitler is committed to Germany-

(a) R. Hess

(b) Mussolini

(c) Hitler

(d) Communist International

Ans.(a)                      (SSC CGL Tier 1 Exam, 2014)

19. What is the meaning of Fascism in respect to state-

(a) State is in control of the king

(b) State is a matter of exploitation by a group

(c) State grows the concept of individualism

(d) Nation state is a uninterrupted dominance

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2015)

20. The faith of Fascism formulates the principle of –

(a) Dictatorship

(b) Utilitarianism

(c) Democracy

(d) Totalitarianism

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2015)

21. To which the Mandal commission report is related-

(a) Other backward classes

(b) Scheduled tribes

(c) Minority

(d) Scheduled casts

Ans. (a)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2014)

22. In which state, the Bodoland territorial council, an autonomous governing body was established-

(a) Assam

(b) Mizoram

(c) Nagaland

(d) Meghalaya

Ans. (a)                (SSC Stenographer Exam, 2012)

23. In which year , there was dominance of one party in India-

(a) 1971

(b) 1977

(c) 1962

(d) 1967

Ans. (b) (SSC Stenographer grade c and d Exam, 2012)

24. “Shimla Pact” between India and Pakistan is in-

(a) 1972

(b) 2001

(c) 1965

(d) 1971

Ans. (a)  (SSC Stenographer grade c and d Exam, 2012)

25. Who was the leader of Russia at the time of signing of the Indo-Soviet Treaty of Peace , Friendship and Cooperation –

(a) Nikita Khrushchev

(b) Leonid Brezhnev

(c) Yuri Andropov

(d) Mikhail Gorbachev

Ans. (b)                                 (SSC CPO Exam, 2012)

26. Who has propounded term “Rainbow Coalition “ originated from politics and policies-

(a) Pranav Mukharji

(b) Barack Obama

(c) Mitt Romney

(d) A.B.Vajpayee

Ans. (b)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2013)

27. The states of India are demanding more autonomy than centre in the areas of-

(a) Legislative

(b) Administrative

(c) Financial

(d) All of these

Ans. (d)                               (SSC FCI Exam, 2012)

28. Which of the following language was given the status of “Classical language” by the central government-

(a) Gujrati

(b) Tamil

(c) Marathi

(d) Malayalam

Ans. (b)              (SSC Stenographer Exam, 2011)

29. The reason for the support of decentralization by Gandhiji is-

(a) Decentralization ensures people’s participation democracy

(b) India had the decentralization of power in past

(c) decentralization is very important for the economic development of the country

(d) Decentralization can prevent communalism

Ans. (a)                      (SSC Tax Asst.Exam, 2009)

30. “Consent of people” means-

(a) Consent of few people

(b) Consent of all

(c) Consent of most of the people

(d) Consent of representation of people

Ans. (c)                      (SSC Tax Asst. Exam, 2009)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!