POLITY PREVIOUS YEAR QUESTIONS-PART 10

1. Who was in favor of a democracy without parties –

(a) Jay prakash Narayan

(b) Bhupendra Nath Dutta

(c) M.N. Roy

(d) Jawaharlal Nehru

Ans. (a)

2. Which of the following cannot challenge India-

(a) Communalism

(b) Regionalism

(c) Socialism

(d) Racism

Ans. (c)                               (SSC CHSL Exam, 2011)

3. Which of the country has single-party system-

(a) Mongolia

(b) Spain

(c) Chile

(d) China

Ans. (d)                              (SSC CHSL Exam, 2011)

4. The concept of Lokpal has been taken from-

(a) Britain

(b) America

(c) Scandinavian countries

(d) France

Ans. (c)                                (SSC CHSL Exam, 2011)

5. Which of the following resist Liberty and Freedom-

(a) Centralization

(b) Decentralization

(c) Privatization

(d) Nationalization

Ans. (a)                             (SSC CHSL Exam, 2011)

6. In which of the following American President had visited to China in 1972 to strengthen diplomatic relations-

(a) Richard Nixon

(b) George bush (senior)

(c) D.Eisenhower

(d) J.F.Kennady

Ans. (a)               (SSC Multi-Tasking Exam, 2013)

7. The decision on procedural matters in United Nations will be taken by ___ positive votes-

(a) 11

(b) 10

(c) 8

(d) 9

Ans. (d)                                 (SSC CGL Exam, 2005)

8. According to United Nations, Which is not a right under Child Rights-

(a) Clean drinking water

(b) Better life style

(c) Education

(d) Marriage

Ans. (d)                                 (SSC CGL Exam ,2008)

9. Who is the father of idealism-

(a) Plato

(b) Hegal

(c) Berkeley

(d) Grein

Ans. (a)

10. From which language , the word democracy has been taken –

(a) Greek

(b) Hebrew

(c) English

(d) Latin

Ans. (a)                (SSC Multi Tasking Exam, 2013)

11. “Dialectics “indicates-

(a)theoretical struggle

(b) Integration of opponents

(c) Finding truth after discussion

(d) Materialistic decision

Ans. (c)

12. “Person , who do not live in any state is either a Saint or an Animal “whose statement is this-

(a) Montesquieu

(b) Angles

(c) Sophists

(d) Aristotle

Ans. (d)             (SSC Multi Tasking Exam, 2013)

13. “Liberty consists in obedience to the general will”whose statement is this-

(a) Hobbs

(b) Rousseau

(c) Green

(d) Laski

Ans. (b)               (SSC Multi Tasking Exam, 2013)

14. Whose statement is this “Man born free but always in shackles”-

(a) Locke

(b) Rousseau

(c) Bentham

(d) Robert mill

Ans. (b)                        (SSC Tax Asst. Exam, 2006)

15. “The soul of India lives in villages”whose statement is this-

(a) Vinobha Bhave

(b) Jay Prakash Narayan

(c) Jawahar lal Nehru

(d) Mahatma Gandhi ji

Ans. (d)                (SSC Multi Tasking Exam, 2011)

16. “Oh! Dis-respectable democracy! I love YOU “ whose statement is this-

(a) G.B.Shaw

(b) Carpenter

(c) Lord Bryce

(d) Appa Dorai

Ans. (b)

17. Who said this “ Good citizen makes good state and bad citizen makes bad state”-

(a) Plato

(b) Rousseau

(c) Aristotle

(d) Laski

Ans. (a)                    (SSC CGL Exam ,2011)

18. In which country , there is federal government-

(a) China

(b) USA

(C) Cuba

(d) Belgium

Ans. (b)                       (SSC Tax Asst. Exam, 2008)

19. The meaning of “Autocracy”is-

(a) Rule of one person

(b) Rule by emperor

(c) Rule by people

(d) Rule by representatives of people

Ans. (a)                     (SSC CGL Tier-1 Exam, 2015)

20. Who used the term “State” for the first time-

(a) Aristotle

(b) Machiavelli

(c) Hobbs

(d) Plato

Ans. (b)                     (SSC CGL Tier-1 Exam, 2013)

21. Which of the following is permanent organization –

(a) Family

(b) Political party

(c) Red cross

(d) Plato

Ans. (a)                               (SSC CHSL Exam, 2011)

22. “Man is a social Animal” whose statement is this-

(a) Plato

(b) Aristotle

(c) Rousseau

(d) Laski

Ans. (b)                               (SSC CHSL Exam, 2013)

23. The success of Democracy depends on-

(a) The right to oppose

(b) Right to unity

(c) Right to individual liberty

(d) Right to property

Ans. (a)                            (SSC CHSL Exam, 2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!