50 IMPORTANT PREVIOUS YEAR QUESTIONS

1. How many times can the president of India contest re-election for his post –

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) As many time he wants

Ans. (d)                          (SSC Tax Asst. Exam 2008)

2. The chief minister is appointed by-

(a) Governor

(b) President

(c) Chief justice of Supreme court

(d) Chief justice of High court

Ans. (a)             (SSC Matric Level Exam, 2008)

3. The president of India has the same constitution powers which __ have-

(a) British crown

(b) President of USA

(c) President of Pakistan

(d) President of France

Ans. (a)                          (SSC Tax Asst.Exam, 2006)

4. Which of the following person has the sole authority to impose emergency under the constitution of India-

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Council of Minister

(d) Parliament

Ans. (a)                                  (SSC LDC Exam, 2005)

5. Who uses the real Executioner Powers of State-

(a) Chief Minister

(b) Council of Minister

(c) Governor

(d) Chief justice of High Court

Ans. (a)

6. Which of the following article of Indian Constitution define the function of the Chief Minister-

(a) Article 166

(b) Article 163

(c) Article 167

(d) Article 164

Ans. (c)                               (SSC CPO Exam 2015)

7. The ordinance issued by president is applicable for the period of –

(a) 3 months

(b) 6 months

(c) 9 months

(d) Uncertain time

Ans. (b)                               (SSC CGL Exam,2010)

8. Who is the constitutional head of the Indian government-

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Chief justice of India

(d) Attorney general

Ans. (a)                                 (SSC CGL Exam, 2008)

9. Which of the following Article dictates Jammu and Kashmir , a special state-

(a) Article 370

(b) Article 374

(c) Article 376

(d) Article 377

Ans. (a)                (SSC Multi Tasking Exam, 2014)

 10. Which of the following is not a matter of Local Government-

(a) Public health

(b) Cleanliness

(c) Law and order

(d) Public utility services

Ans. (c)                                  (SSC CGL Exam, 2011)

11. Which of the following is exercised by Local Government in relation with state government-

(a) Delegated Authority

(b) Higher Authority

(c) Independent Authority

(d) Equivalent Authority

Ans. (a)                                (SSC CGL Exam, 2014)

12. State Highways are maintained by-

(a) Centre and state governments jointly

(b) Private companies preferred by state government

(c) Individual state

(d) Central government

Ans. (c) (SSC Stenographer grade C and D Exam, 2012)

13. Who considered “ Pressure Groups” as the “ Third house of the legislature”—

(a) Lord brees

(b) H.M. Phiner

(c) G.D.H. cole

(d) Dissey

Ans. (b)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2013)

14. What is maximum determined numbers for the members of the State Legislative Assemblies-

(a) 350

(b) 600

(c) 500

(d) 750

Ans.(c)                                  (SSC CGL Exam, 2011)

15. Which state assembly has the maximum number of members –

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Andhra Pradesh

Ans. (a)                              (SSC CHSL Exam, 2015)

16. Which of the following becomes the Chief Minister of any Indian state for a third consecutive time-

(a) J.Jayalalitha

(b) Tarun gogoi

(c) Nitish kumar

(d) None of these

Ans. (b)                               (SSC CHSL Exam, 2012)

17. Who played an important role during “Reign of Terror”in France-

(a) Monteequieu

(b) Voltaire

(c) Marat

(d) Robespierre

Ans. (d)                              (SSC CHSL Exam, 2013)

18. Which of the following holds his post after the approval of the president-

(a) Prime minister

(b) Governor

(c) Election commission

(d) Speaker of Lok Sabha

Ans. (b)                  (SSC Matric Level Exam, 2006)

19. The Vice-president of India is elected by-

(a) The member of Parliament

(b) Members of Rajya Sabha

(c) Elected members of Parliament

(d) Members of state Legislature and Parliament

Ans. (a)                              (SSC CGL Exam ,2008)

20. Who served for the longest period of time as the chief Minister of a state-

(a) Pratap singh Kairon

(b) Bhairon Singh Shekhawat

(c) Jyoti Basu

(d) Devi Lal

Ans. (c) (SSC Stenographer grade c and d Exam, 2014)

21. The dispute In matter of election of vice-president-

(a) Is filled in High Court

(b) Is filled to Election Commission

(c) Can be filed in Supreme Court

(d) Is surely filed in Supreme Court

Ans. (d) (SSC Stenographer grade c and d Exam, 2014)

22. The president can be impeached by-

(a) Specially appointed authority

(b) Supreme court

(c) Cabinet

(d) Parliament

Ans. (d)

23. Which of the following Article dictates Jammu and Kashmir , a special state-

 (a) Article 370

(b) Article 374

(c) Article 376

(d) Article 377

Ans. (a)                (SSC Multi Tasking Exam, 2014)

24. Which of the following is not a matter of Local Government-

(a) Public health

(b) Cleanliness

(c) Law and order

(d) Public utility services

Ans. (c)                                  (SSC CGL Exam, 2011)

25. Which of the following recommended three language formula-

(a) Raj committee

(b) Rajamannar committee

(c) Dutta Committee

(d) Kothari Commission

Ans. (d)                                (SSC CPO Exam, 2015)

26. Which of the following is exercised by Local Government in relation with state government-

(a) Delegated Authority

(b) Higher Authority

(c) Independent Authority

(d) Equivalent Authority

Ans. (a)                                (SSC CGL Exam, 2014)

27. State Highways are maintained by-

(a) Centre and state governments jointly

(b) Private companies preferred by state government

(c) Individual state

(d) Central government

Ans. (c) (SSC Stenographer grade C and D Exam, 2012)

28. Who considered “ Pressure Groups” as the “ Third house of the legislature”—

(a) Lord brees

(b) H.M. Phiner

(c) G.D.H. cole

(d) Dissey

Ans.(b)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2013)

29. The President of USA appoints the judges of supreme court, how-

a) Approval of senate

(b) At his discretion

(c) Approval of house of representatives

(d) None of these

Ans. (a)                    (SSC CGL Tier-1 Exam, 2014)

30. What is maximum determined numbers for the members of the State Legislative Assemblies-

(a) 350

(b) 600

(c) 500

(d) 750

Ans. (c)                                  (SSC CGL Exam, 2011)

31. Which state assembly has the maximum number of members –

(a) Uttar Pradesh

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Andhra Pradesh

Ans. (a)                              (SSC CHSL Exam, 2015)

32. Which of the following is an Example of Unitary and Presidential system of governance/ Government-?

(a) USA

(b) Canada

(c) India

(d) France

Ans. (d)                 (SSC Matric Level Exam, 2006)

33. Which of the followings is under the state-

(a) Only external sovereignty

(b) Only internal sovereignty

(c) Internal and external sovereignty

(d) Neither external nor internal sovereignty

Ans.(c)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2013)

34. Which of the following is not an essential element of the state-

(a) Population

(b) Administration

(c) Sovereignty

(d) Territory

Ans. (b)               (SSC Matric Level Exam, 2008)

35. Which of the following is not a feature of centralized government-?

(a) Dependent State

(b) Judicial Review

(c) Single Government

(d) Flexible Constitution

Ans. (b)              (SSC Multi Tasking Exam, 2014)

36. Who advocated the Nazism in Germany—

(a) Fedrick William 4th

(b) William 3rd

(c) Adolf Hitler

(d) Wismark

Ans. (c)

37. The ballot papers were used firstly in-

 (a) Ancient Greece

(b) England

(c) Australia

(d) USA

Ans. (a)                      (SSC CGL Tier-1 Exam, 2012)

38. What is multiple voting system-

(a) Every citizen votes three different votes

(b) Only high officials vote for more than once

(c) Candidates vote more than one

(d) Registered voter votes once and other special eligible voters vote more than once

Ans. (d)

39. What is the Example of Direct Democracy in India-

(a) District Panchayat

(b) Nagar Panchayat

(c) Gram Sabha

(d) Kshetra Panchayat

Ans. (c)                (SSC Multi-Tasking Exam, 2013)

40. Which of the following is necessary for the development of Democratic Institutions-

(a) Agricultural Economy

(b) Single- Party System

(c) Armed forces

(d) Respect to individual Rights

Ans. (d)                               (SSC CHSL Exam, 2015)

41. “Shadow cabinet” is a feature of which of the following-

(a) USA

(b) France

(c) Japan

(d) Britain

Ans. (d)                       (SSCCGL Tier-1 Exam, 2014)

42. Where was the system of “Shadow cabinet” started from-

(a) USA

(b) Great Britain

(c) Italy

(d) France

Ans. (b)                                 (SSC CPO Exam, 2010)

43. When was the Right to Information passed-

(a) 2001

(b) 2005

(c) 2004

(d) 2002

Ans. (b)              (SSC Data Entry Operator Exam, 2009)

44. When was the lokpal bill passed in Lok sabha and Rajya sabha with more strict provisions-

(a) 2012

(b)2013

(c) 2009

(d) 2011

Ans. (b) (SSC Multi-Tasking Exam, 2014)

45. Under which ministry , Central Pollution Control Bureau works-

(a) Health and family welfare

(b) Oil and petroleum

(c) Social welfare

(d) Environment and forest

Ans. (d)                                  (SSC FCI Exam, 2012)

46. When did the constituent assembly adopt the National anthem-

(a) 25 January 1950

(b) 26 January 1950

(c) 24 January 1950

(d) 29 January 1950

Ans. (c)                               (SSC CHSL Exam, 2015)

47. The parliament of India has passed the environment (conservation)bill in-

(a) 1972

(b) 1984

(c) 1981

(d) 1986

Ans. (d)                      (SSC CGL Tier 1 Exam, 2015)

48. CTBT denotes-

(a) Arms control measures

(b) Drug control measures

(c) Financial control measures

(d) Trade control and regulation

Ans. (a)                  (SSC Tax Asst. Exam, 2007)

49. Who supported the concept of “Public desire”-

(a) Hume

(b) Hegal

(c) Kant

(d) Rousseau

Ans. (d) (SSC Section Off. Exam, 2006)

50. The new official language of United Nations is-

(a) Chinese

(b) Spanish

(c) Russian

(d) Arabic

Ans. (d)                     (SSC CGL Tier-1 Exam, 2012)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!